وبلاگ


جلوگیری از حکم کیفری قطعی

موارد جلوگیری از اجرای احکام کیفری قطعی، با توجه به قانون اجرای احکام و قانون آیین دادرسی کیفری عبارت اند از:

الف) فوت متهم یا محکوم علیه

ب) گذشت شاکی یا مدعی خصوصی در جرائم قابل گذشت

پ) شمول عفو

ت) نسخ مجازات قانونی

ث) شمول مرور زمان در موارد پیش بینی شده در قانون

ج) توبه متهم در موارد پیش بینی شده در قانون

چ) اعتبار امر مختوم

دیه مطابق قانون مجازات اسلامی عمل می گردد.

هرگاه مرتکب جرم پیش از صدور حکم قطعی مبتلا به جنون شود، تا زمان افاقه، تعقیب و دادرسی متوقف می شود.

مگر آنکه در جرائم حق الناسی شرایط اثبات جرم به نحوی باشد که فرد مجنون یا فاقد هوشیاری در فرض افاقه نیز نتواند از خود رفع اتهام کند.

در این صورت به ولی یا قیم یا سرپرست قانونی وی ابلاغ می شود که ظرف مهلت پنج روز نسبت به معرفی وکیل اقدام نماید. در صورت عدم معرفی، صرف نظر از نوع جرم ارتکابی و میزان مجازات آن وفق مقررات برای وی وکیل تسخیری تعیین می شود و تعقیب و دادرسی ادامه می یابد.

بارداری، عادت ماهیانه، در دوران شیردهی بودن (صرفا برای دوسال)، بیماری که به تشخیص پزشکی قانونی، اجرای مجازات، سبب تشدید آن گردد و در حالت جنون بودن در جنون ادواری، به طور موقت، سبب جلوگیری از اجرای احکام کیفری قطعی در خصوص اجرای حکم شلاق می شوند.

جنون و بیماری ( در مواردی که به تشخیص پزشکی قانونی اجرای آن، سبب تشدید بیماری شود)، در اجرای مجازات حبس نیز از موارد توقف اجرای مجازات، به طور موقت، خواهند بود.

ماده 478 قانون آیین دادرسی کیفری

هرگاه رای دیوان عالی کشور مبنی بر تجویز اعاده دادرسی باشد یا طبق ماده (477) اعاده دادرسی پذیرفته شده باشد اجرای حکم تا صدور حکم مجدد به تعویق می افتد و چنانچه از متهم تامین اخذ نشده و یا تامین منتفی شده باشد یا متناسب نباشد، دادگاهی که پس از تجویز اعاده دادرسی به موضوع رسیدگی می کند، تامین لازم را اخذ می نماید.

تبصره: در صورتی که مجازات مندرج در حکم از نوع مجازات سالب حیات یا سایر مجازات های بدنی یا قطع و قمع بنا باشد، شعبه دیوان عالی کشور با وصول تقاضای اعاده دادرسی قبل از اتخاذ تصمیم درباره تقاضا، دستور توقف اجرای حکم را می دهد.

نوشته شده در تاریخ 1403/08/08 توسط نوشته شده توسط تیم حقوقی

کلمات کلیدی: وکیل,جرم,آیین_دادرسی,اجرای_احکام,منفسخ