وبلاگ


نفقه زن در عقد دائم و عقد موقت

طبق ماده 1106 قانون مدنی در عقد دائم نفقه زن برعهده شوهر است و این وظیفه شوهر به پرداخت نفقه به حکم قانون است و شوهر نمی تواند با زن توافق کند که نفقه ندهد.

نکته قابل توجه این که زن برای گرفتن نفقه از همسرش باید تمکین کامل داشته باشد.

میزان نفقه زوجه با توجه به شان و نیازهای زن تعیین می شود، (نه توانایی های مالی مرد) 

و میزان آن در شرایط زمانی و مکانی متفاوت میباشد.

نفقه ای که واجبه شوهر هزینه هایش را پرداخت کند عبارت است از: مسکن در حد متعارف و مناسب با شان زن غذا، پوشاک، وسایل زندگی هزینه درمانی و بهداشتی و خادم در صورت عادت یا احتیاج.

شاغل بودن یا نبودن زن تاثیری روی نفقه ندارد و تکلیف نفقه زن همچنان بر عهده شوهر میباشد.

لذا پرداخت نفقه به زن مشروط بر این نیست که زن نیاز مالی داشته باشد.

ولی در عقد موقت زن نفقه ندارد مگر شرط شده باشد که زن نفقه داشته باشد یا بنای طرفین بر دادن نفقه توسط مرد باشد.

یکی از موضوعات بسیار مهم در زمینه ی نفقه و مهریه زن در زمان عقد موقت نحوه دریافت نفقه است. در صورتی که بر اساس شرایط خاص نفقه به زنی که صیغه شده است تعلق گیرد، مرد وظیفه دارد که نفقه را پرداخت نماید. همانطور که پیش‌تر نیز اشاره کردیم، بر اساس ماده ی ۱۱۱۳ از قانون مدنی، در صیغه و یا عقد موقت ضرورتی بر تعیین نفقه وجود ندارد مگر با به توافق رسیدن زوج و زوجه. در صورتی که زوج موظف به پرداخت نفقه بوده و از این امر امتناع ورزد، زوجه می تواند با ارائه ‎ی دادخواست به مراجع ذیصلاح اعم از:

  • شورای حل اختلاف
  • دادگاه خانواده
  • دفاتر خدمات الکترونیک قضایی

اقدام به دریافت نفقه و مهریه زن در زمان عقد موقت نماید. توجه داشته باشید که در برخی از مواقع و بر اساس برخی از شرایط خاص در نکاح موقت، زوج موظف به پرداخت نفقه خواهد بود.

 آیا در صورتی که پرداخت نفقه در شروط ضمن عقد ذکر شده باشد و مرد آن پرداخت نکند مشمول مجازات می شود؟

پرداخت نفقه و مهریه زن در زمان عقد موقت بر اساس شرایط خاصی انجام می پذیرد. پرداخت نفقه در صورتی برای عقد موقت قابل اجرا خواهد بود که شرط عقد موقت باشد. در این صورت زوج باید نفقه تعیین شده را پرداخت کند. در برخی از مواقع زوج پس از توافق، از پرداخت نفقه به زن امتناع می کند که در این صورت زوجه با اثبات توافق برای پرداخت نفقه، می تواند شکایت کیفری را در این زمینه تنظیم نماید و مجازات حبس به علت ترک انفاق در انتظار مرد خواهد بود.

نوشته شده در تاریخ 1403/08/08 توسط نوشته شده توسط تیم حقوقی

کلمات کلیدی: حقوق,وکیل_پایه_یک_دادگستری,جرم,عقد_دائم,نفقه